Το Όρος Παρνασσός

Το όρος Παρνασσός βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα και εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη. Με υψηλότερη κορυφή την Λιάκουρα, στα 2457 μ., αποτελεί ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας αλλά και ένα από τα ομορφότερα, κατάφυτο από Κεφαλλονίτικα έλατα με πυκνή βλάστηση και σπάνια φυσική ομορφιά που γοητεύει τον επισκέπτη όλο τον χρόνο. Το μυθικό βουνό χάρισε το όνομά του στη βορειοανατολική γειτονιά της δελφικής γης. Στη γειτονιά του Εθνικού Δρυμού Πανρασσού και του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της Ελλάδας, των ελατοσκέπαστων πλαγιών και των θρύλων του Πάνα, της Πολυδρόσου με τις πηγές του Κηφισού, με τους αμπελώνες του αλλά και τα διεθνή του μονοπάτια, με τη ζεστή Επτάλοφο (Αγόριανη) και τους καταρράκτες της, με την απερίγραπτη χλωρίδα ενός μοναδικού οικοσυστήματος.
Ο Παρνασσός στην μυθολογία και την ιστορία
Είναι ένα βουνό άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία αλλά και την ιστορία της χώρας. Στους πρόποδες του Παρνασσού βρίσκεται το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας, το μαντείο των Δελφών, το θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, που ήταν αφιερωμένο στη Γαία και τον Απόλλωνα. Μέχρι και σήμερα οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης, αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο. Ο Παρνασσός συνδέεται επίσης με τον μύθο του Δευκαλίωνα. Όταν ο Δευκαλίων επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο μαζί με την γυναίκα του Πύρρα για να γλιτώσει από τον κατακλυσμό. Το πλοίο τη δέκατη μέρα προσάραξε στον Παρνασσό και θυσιάζοντας στον Δία ζήτησε να δημιουργηθεί ξανά το ανθρώπινο είδος. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει πως μετά τον κατακλυσμό οι κάτοικοι της πόλης που είχε ιδρύσει ο ήρωας Παρνασσός, γιος του Ποσειδώνα, ακολουθώντας τις κραυγές των λύκων οδηγήθηκαν ψηλότερα στο βουνό για να γλιτώσουν. Εκεί έχτισαν μια νέα πόλη την οποία ονόμασαν Λυκώρεια, την σημερινή Αράχοβα, που σημαίνει κραυγές των λύκων.
Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο Παρνασσός αποτελούσε τον προμαχώνα των ελληνικών φυλών της νότιας Ελλάδας, έναντι των επιδρομέων από τον βορρά, με κορυφαίο γεγονός τη Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. κατά των Περσών. Το βουνό έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφού σε αυτό έλαβαν χώρα σπουδαίες μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, κυρίως οι μάχες της Αλαμάνας και της Γραβιάς.